Wat is voltige?

Wat is voltige?

In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Fédération Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend.

Voltige is het uitvoeren van gymnastische oefeningen op de rug van een bewegend paard. Hierbij loopt het paard aan een lange lijn (longe) op een cirkel. De longe wordt vastgehouden door een longeur, deze persoon begeleidt het paard tijdens het voltigeren. Het paard draagt een zacht dek op zijn rug en een speciale voltigeersingel met handgrepen, waaraan je je kunt vasthouden. Wat voltigeren zo speciaal maakt, is dat het contact met het paard veel directer is omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een zadel.

Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden.

Naast het voltigeren staat ook de verzorging van het paard centraal. Samen met je teamgenoten ben je verantwoordelijk voor de verzorging van het paard voor en na de les.

Voor wie?

Voltige is voor iedereen die het leuk vindt! Je hoeft geen ervaring met paardrijden te hebben. Een team kan bestaan uit jongens en meisjes, waarbij verschillen in leeftijd en ontwikkeling essentieel zijn om een oefening goed te kunnen uitvoeren. Dit is ook bijzonder ten opzichte van de gangbare sportcultuur, omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid.