
Informatie
Wat is voltige?
Voltige is oefeningen doen op een bewegend paard dat aan een longe in een cirkel loopt. Op de wedstrijden gaat dit voornamelijk in galop, alleen in de lagere klasse worden de oefeningen ook in stap uitgevoerd. Bij voltige train je lef, lenigheid, kracht, evenwicht en conditie. Het belangrijkste bij voltige is de samenwerking met het paard.
In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend: in teamverband en individueel.
Voltige is het uitvoeren van gymnastische oefeningen op de rug van een bewegend paard. Hierbij loopt het paard aan een lange lijn (longe) op een cirkel. De longe wordt vastgehouden door een longeur, deze persoon begeleidt het paard tijdens het voltigeren. Het paard draagt een zacht dek op zijn rug en een speciale voltigeersingel met handgrepen, waaraan je je kunt vasthouden. Wat voltigeren zo speciaal maakt, is dat het contact met het paard veel directer is omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een zadel.
Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden.
Naast het voltigeren staat ook de verzorging van het paard centraal. Samen met je teamgenoten ben je verantwoordelijk voor de verzorging van het paard voor en na de les.
Voltige is voor iedereen die het leuk vindt! Je hoeft geen ervaring met paardrijden te hebben. Een team kan bestaan uit jongens en meisjes, waarbij verschillen in leeftijd en ontwikkeling essentieel zijn om een oefening goed te kunnen uitvoeren. Dit is ook bijzonder ten opzichte van de gangbare sportcultuur, omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid.
Teamvoltigeren
Een team bestaat doorgaans uit zes voltigeurs. Ieder teamlid moet op wedstrijd de verplichte oefeningen uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. Daarnaast is er een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op het paard.

Duovoltigeren
De naam zegt het eigenlijk al, duo voltige doe je met twee personen. Bij de plicht moeten dezelfde verplichte oefeningen getoond worden als bij de teams. Ook laten de duo’s een vrije kür zien, die naar eigen wens wordt samengesteld. Hierbij mogen de voltigeurs tegelijkertijd op het paard zijn.
Solovoltigeren
De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. Als solo heb je ook een vrije kür. Deze ziet er anders uit dan bij de teams en duo’s omdat slechts één voltigeur deze uitvoert.