Informatie

Wat is voltige?

Voltige is oefeningen doen op een bewegend paard dat aan een longe in een cirkel loopt. Op de wedstrijden gaat dit voornamelijk in galop, alleen in de lagere klasse worden de oefeningen ook in stap uitgevoerd. Bij voltige train je lef, lenigheid, kracht, evenwicht en conditie. Het belangrijkste bij voltige is de samenwerking met het paard.

In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren).

Teamvoltigeren

Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van 4 of 6 voltigeurs en is vergelijkbaar met het paarrijden bij kunstschaatsen. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard. De acrobatische oefeningen worden afgestemd op het type paard waarmee gevoltigeerd wordt.

Duovoltigeren

De naam zegt het eigenlijk al, duo voltige doe je met zijn 2e. Bij de plicht moet dezelfde verplichte oefeningen gedaan worden als bij de teams. Alleen doet een iemand het eerste blok en de andere het tweede blok. De kür mag natuurlijk zelf bedacht worden, maar tussendoor mag het paard niet leeg zijn. Er moet dus altijd iemand op het paard zitten.

Solovoltigeren

Solovoltigeren kan worden gedaan vanaf een leeftijd van 12 jaar. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. De vrije kür ziet er anders uit omdat slechts één voltigeur deze uitvoert in tegenstelling tot het teamvoltigeren.